Balkongmöbler i konstrotting

Rotting – vad är det?

Den första frågan många som inte är insatta i möbelbranschen kommer ställa sig nu är vad är konstrotting? Därför ska detta inledas med en kort förklaring så att du kan torka bort frågetecknet ur ansiktet.

Rotting är ett naturligt trämaterial som härstammar från stammen på en alldeles speciell liten palm i Asien som kan bli uppåt 200 meter hög. Från början användes det främst för att tillverka korgmöbler då det är ett mycket flexibelt material att arbeta med.

Vad är då konstrotting? Det är faktiskt precis vad det låter som; rotting framställt på konstgjord väg. Man har alltså lyckats tillverka ett plastmaterial med samma enastående flexibilitet som naturlig rotting att man vågar använda rotting i namnet. Modigt.

>> Hela sortimentet av balkongmöbler – klicka här

De senaste åren har efterfrågan på rottingmöbler skjutit i höjden, och det är tack vare den konstgjorda rottingen som man har kunnat bemöta efterfrågan på ett effektivt sätt. Många väljer att byta ut sina nuvarande balkongmöbler och ersätta dem med de mer moderna konstrottingmöblerna. Tillsammans med aintwood(träliknande plastmaterial) och vanlig plast är rotting och konstrotting en av de vanligaste och mest exklusiva utemöblerna idag.

Konstrotting är ett utav de tåligaste plastmaterialen på marknaden. Detta är ännu en anledning till att det är så vanligt idag. Alla vill ju att möblerna ska hålla mer än en säsong, eller hur? Materialet är UV-resistent, vilket gör att det inte kan bli solblekt, och vattentåligt. Du ska nog inte mosa konstrottingmöblerna med högtryckstvätten, men att vattenslangen åker fram för en kraftfull rengöring då och då, det är inga som helst problem.

Rekommenderat underhåll för konstrotting

Det vanligaste för att hålla balkongmöbler i konstrotting fint är att bara ta en svamp och lite varmt vatten och torka rent. Är smutsen grövre finns det speciella rengöringsmedel som är anpassade för att vara skonsamt och effektivt för just konstrotting. Vissa av de vanliga rengöringsmedlen innehåller slipmedel vilket inte är att rekommendera i det här fallet. Skulle smutsen vara grövre ändå så går det alldeles utmärkt att använda trädgårdsslangen. Högre tryck än trädgårdsslangens kan dock skada konstrottingens yta. Det är inte ovanligt att konstrotting är speciellt ytbehandlade, och det slits bort om vattentrycket är för starkt.

Grym hållbarhet

Konstrottingen är känd för sin enorma hållbarhet. Det är som tidigare nämnt både UV- och vattenresistent, och dessutom är det betydligt mer slitstarkt än naturlig rotting. Konstrottingen kan stå emot ett flertal obekväma väderförhållanden. Det är emellertid inte att rekommendera att ha möblerna så ute under vinterhalvåret. Trots den fantastiska hållbarheten så bör du inte ta alltför stora chanser.

Rekommenderad förvaring

Konstrotting är ett mycket exklusivt material som förväntas hålla länge och pryda din balkong under flera säsonger framöver, varför det är viktigt att vårda balkongmöblerna väl. Förvara de inomhus eller i ett skjul eller dylikt och täck gärna över de med någon form av presenning. Det hjälper till att hålla möblernas kvalité i toppskick år efter år. Har du plats i hemmet är det naturligtvis det absolut bästa sättet att förvara de på, då dess egenskaper bibehålls på absolut bästa sätt i genuin inomhusmiljö.