Meny Stäng

Anlägg din egen köksträdgård på balkongen

Finns det något godare och härligare än att använda nyskördade örtkryddor i maten, från sin alldeles egna lilla odling? Eller att plocka en solvarm körsbärstomat och äta direkt? Undersökningar visar att odling ökar vårt välbefinnande. Vi blir mindre stressade och mer avslappnade, det ökar vår koncentrationsförmåga och ger oss mer energi.

Även om du inte har en trädgård kan du odla! Det går att odla en hel del godsaker även om det bara är en liten balkong du har. Inred din lilla balkong med enkla möbler, köp hem krukor i olika storlekar, blomlådor att hänga på balkongräcket och olika frön att plantera. Sen är du redo att börja plantera! Här får du tips på lättodlade örtkryddor med mera.

  • Dragon – en kryddväxt som finns i två varianter, fransk och rysk. Den franska sorten har mer smak medan den ryska är mer tålig. Dragon har en säregen smak som är vanligast att använda i bearnaisesås men det är också gott att lägga en bit i vinägern eller vinägrett.
  • Mynta – en lättodlad kryddväxt med en smakton av mint. Den passar fint till både mat och dekorering av bakverk.
  • Rosmarin – en mångårig växt som tål mycket sol. Den trivs inte i vinterklimat och passar därför bra att odla i kruka som kan stå inomhus under vinterhalvåret.
  • Koriander – kanske den vanligaste örtkryddan i världen. Den förekommer rikligt i det asiatiska köket.
  • Körsbärstomater – fantastiskt goda att äta när de är alldeles nyskördade och varma av solen. Köp en tomatplanta eller plantera frön själv. Det kräver dock mycket tid och tålamod att odla tomater från scratch.
  • Sockerärtor – kanske det som är mest lönsamt att odla själv, om man tänker på vilket kilopris butikerna tar. Dessutom är de som allra godast nyskördade. Ät direkt från plantan eller tillaga dem lite snabbt i wokpannan.