Meny Stäng

Anlita en erfaren målare i Stockholm

Att tänka på innan du anlitar en målare

Nymålade väggar kan få hemmet att kännas som en helt ny bostad. Förutom att man får nytt hemma så höjer man även värdet på bostaden. Att måla om hemma är något man kan göra själv. Men vill man spara tid och slippa eventuell slipning och spackling själv kan man anlita en målarfirma.

Innan du anlitar en firma är det några saker som är bra att checka av.

1. Ta in flera offerter

Ofta lönar det sig att ta offerter från olika firmor och inte bara nöja sig med första bästa. Detta kan både spara dig pengar samtidigt som du får en chans att hitta en firma som känns hundra procent rätt för dig. Att firman förstår fullt ut vad du efterfrågar är viktigt.

2. Välj en erfaren målare

Som kund har du alltid rätt att kolla upp målarfirmans referenser. En erfaren målare i Stockholm kan ha högre timkostnader, men kan ändå vara billigare i längden då de kan utföra arbetet snabbare. Dessutom vet du att målarna klarar av det du önskar från dem.

3. Skriv avtal

Det kan vara lätt att vilja ha en snabb affär och förlita sig på muntliga avtal. Trots att ett muntligt avtal är bindande, kan det vara svårt att bevisa om något skulle gå fel. För alla parters trygghet är det alltid bra att teckna ett skriftligt avtal. Avtalet ska innehålla vilket arbete som ska utföras, kostnader för arbete, hur lång tid det ska ta samt vad du betalar för.

4. Utnyttja ROT-avdrag

Arbetskostnaderna är det som kostar mest. Du kan dra av 30% av arbetskostnaderna via ROT-avdraget.

5. Besiktning

En försäkring på att arbetet är väl utfört är att ta in en oberoende besiktningsman. Vid mindre måleriarbeten behövs det inte. Har du däremot genomfört ett stort måleriarbete i exempelvis ett stort hus eller hela lägenheten kan det vara värt att ta in efter slutfört arbete.
Ska du ta in en besiktningsman är det bra att det står med i avtalet att eventuella fel ska åtgärdas.

Kontrollfrågor till målerifirman

Kontrollfrågor till målerifirman

Innan du anlitar en firma är det bra att förbereda frågor. Dessa kommer hjälpa dig i beslut i valet av vilken firma du anlitar. Bra kontrollfrågor att ställa kan exempelvis vara dessa:

  • Har målerifirman F-skatt? Vad har firman för organisationsnummer? Var noga med att organisationsnumret står med på både offert och faktura. På www.allabolag.se kan du även kolla upp bolaget innan ni skriver något avtal.
  • Har målarna utfört liknande arbeten? Finns det bilder på tidigare utförda arbeten?
  • Har firman sparat referenser från tidigare arbeten? Sparade referenser visar att firman är seriös. Dessutom är det värt att kolla upp recensioner och betyg från tidigare kunder på oberoende hemsidor.
  • Vad händer om något oväntat sker? Exempelvis om arbetet drar ut på tiden, fel uppenbarar sig i efterhand osv. Det är positivt om det i avtalet står med att firman lämnar garanti och kommer tillbaka och åtgärdar om något är fel.

Som konsument omfattas du av konsumenttjänstlagen. Läs på om denna så att du vet vad du har för rättigheter samt vad du ska göra om du hamnar i tvist.