Meny Stäng

Black Friday och Black Week

Black Week – shoppingvärldens heligaste helg

Det hela började i USA, i Philadelphia kring år 1960. Black Friday återspeglar ursprungligen ökningen av trafik och besökare dagen efter Thanksgiving i november. I Sverige firas tacksägelsedagen den andra söndagen i oktober, men under det senaste decenniet har intresset för hur amerikanerna firar Thanksgiving också ökat. En annan historisk teori menar att Black Friday innebar fler affärer i USA och att siffrorna då gick från att vara röda till svarta. Sanningshalten i det påståendet kan man diskutera, men det som går att konstatera är att denna tradition har funnits länge i USA, och det var inte förrän kring år 2013 som Black Friday och Black Week tog sig över Atlanten till Sverige. Numer är det en etablerad händelse i Norden, och många varumärken erbjuder reor och specialerbjudanden under denna helg. Det är inte för inte som Sverige kallas för det mest amerikaniserade landet i världen.

Både fysisk och digital handel ökar markant under Black Week, och en nyhet under 2020 är digitala mässor som sprungit ur omställningen från verkliga mässor till virtuella mässor som ett sätt att kringgå pandemin vi just nu genomlever i relation till covid-19. Black Week 2020 går av stapeln 27-30 november, då den alltid infaller en dag efter den fjärde torsdagen i november månad. Det innebär också början på julhandeln som sedan tar vid och varar ända fram till jul. Populära reor som väntas 2020 involverar produkter som kläder, elektronik och leksaker. Även matkassar har erbjudanden om rabatter, och på grund av rådande pandemi är sådana tjänster med hemleverans efterfrågade.

Black Friday + Black Weekend + Cyber Monday = Black Week

Företag såsom Elgiganten har inte bara rea under Black Friday och Black Weekend, utan sträcker sig även till måndagen den 30 november, som kallas Cyber Monday. Därför blir Black Friday allt oftare Black Week. Cyber Monday klassas som e-handelns egna Black Friday, och som namnet antyder tas då fokus på digital näthandel. Denna dag infaller måndagen efter Thanksgiving i USA. Eftersom social distansering är det nya normala i många länder i höst, i ett försök att kontrollera spridningen av det nya coronaviruset, kan företag förvänta sig att Cyber Monday 2020 blir en framgång.

Black Week

Handeln under Black Week

I USA kan det bli kaotiskt under Black Friday. Människor rusar in i butiker för att skynda att fynda. Här i Norden går det lite lugnare till, och i år är ett ovanligt år då handlare ombeds undvika trängsel. Många länder har valt att stänga ner köpcentrum, men i Sverige handlar restriktioner mer om att det finns ett max antal besökare tillåtna i butiker. Detta kan komma att påverka Black Week 2020, så alla reor och erbjudanden finns därför också tillgängliga online. Då Black Week drar igång tre dagar efter löning kan man förutspå en ökad konsumtion i hela landet. Det är även ett bra tillfälle att införskaffa julklappar i förtid.

År 2020 kommer gå till historien som ett pandemins år, ett år som påverkat alla människor i världen. Många har fått ställa om till att arbeta och studera hemifrån. Äldre människor och andra riskgrupper har isolerat sig i sina hem och de har därmed blivit beroende av tekniken för att kommunicera med omvärlden. I det hela taget har vårt teknologiska samhälle, som redan avancerat snabbt på bara några år, tagit över än mer av våra liv. Ur denna synvinkel kommer sannerligen Black Weeks näthandel att bli mäkta populär.