Meny Stäng

Bli redo för högskoleprovet

Förbered dig inför högskoleprovet

Högskoleprovet är för många ett viktigt steg mot drömutbildningen. Med ett bra resultat blir det möjligt att passera det där nålsögat som antagningen ibland kan innebära. Men att få ett bra resultat är inget som går av sig självt. Det krävs förberedelser, smarta förberedelser, och det handlar inte om att plugga mycket, det handlar mer om att plugga på rätt sätt.

Vad ingår i högskoleprovet?

Först och främst gäller det förstås att sätta sig in i vad högskoleprovet egentligen är, vilka delar och vilka kunskaper handlar det om. Det ger bra vägledning till vilka ämnesområden du måste ha lite extra koll på och vad du kan behöva öva lite extra på.

Totalt är det fem provpass med sammanlagt 160 uppgifter. Två av passen innehåller så kallade kvantitativa uppgifter, två är verbala och dessutom får du skriva ett så kallat utprövningspass. Detta sista pass får du inga poäng på, det är till för att testa uppgifter till framtida högskoleprov.

Kvantitativa uppgifter

Kvantitativa uppgifter

Här prövas dina matematiska och logiska färdigheter på olika sätt. Aritmetik, geometri, funktionslära och statistik ingår, en del handlar också om din förmåga att inhämta och tolka information av olika slag.

Matematikkunskaper är viktigt. Repetera därför gärna de områden du är det minsta osäker på. Gymnasiematten är en bra början, A och B-kurserna. Är du säker på dem har du också den grund som behövs för att lyckas på denna del av högskoleprovet.

Verbala uppgifter

I denna del testas dina språkliga förmågor, ordförståelse, läsförståelse och även förmåga att förstå innehåll och begrepp i sitt sammanhang och då i både svenska och engelska texter.

För denna språkdel är det bra att läsa mycket förstås och då inte de enklaste texterna. Tänk på att träna på att läsa mycket engelska också. Ledarsidor och internationella tidningar är ett bra tips.

Inga komihåg-kunskaper

Det mesta handlar om att förstå och lösa problem. Väldigt lite är fråga om att komma ihåg, även om ordförståelse möjligen går att plugga in i förväg och gymnasiematten går att repetera. Men det behövs mer en allmän och bred kunskap och att vara bra på matematik och språk är lite förenklat det som är grunden till ett lyckat resultat.

Träna på gamla prov

Innehållet i högskoleprovet är väldigt brett och det går helt enkelt inte att läsa på som inför vanliga prov, men det går ändå att förbereda sig. Ett väldigt bra sätt att besegra högskoleprovet är att träna på gamla prov från tidigare år. Det ger en känsla för innehållet och förhoppningsvis en förståelse för om det är något särskilt område där du behöver mer kunskaper än du faktiskt har.

Disponera din tid på ett smartare sätt

Disponera din tid på ett smartare sätt

Genom att träna på gamla prov får du också en bild av hur mycket tid de olika delarna tar på ett ungefär. Det hjälper dig på provdagen eftersom du kan disponera din tid på ett smartare sätt. Börja med de snabbare uppgifterna och fokusera på det du är riktigt bra på. På så sätt får du mer tid över till uppgifter du behöver fundera lite mer på. Det är så lätt att trilla i fällan att göra alla uppgifterna i tur och ordning, men det är inte alltid det smartaste sättet.

Det finns företag som specialiserar sig på att hjälpa alla som vill förbereda sig ordentligt inför högskoleprovet. Det kan vara ett bra sätt för många eftersom du får support och väldigt mycket sammanställt material utan att behöva leta fram allt själv. Det finns många tips och trix att dra nytta av och i vissa fall också en garanti för att du faktiskt lär dig något.

Bra förberedelser den stora dagen

Det är viktigt att förbereda sig ordentligt på själva provdagen också. Det är en lång och intensiv dag. Se till att du tar vara på pauserna, ta en promenad och få lite frisk luft. Ät och drick. Ta det lugnt och lita på att de förberedelser du gjort tidigare ska hjälpa dig till ett riktigt bra resultat.