Meny Stäng

Glasa in balkongen

Användningsområden

En inglasad balkong blir vad du gör den till. Tänk på att du behöver bygglov eftersom eventuella utrymningsvägar kan påverkas. Finns det en överliggande balkong som kan fungera som tak eller behöver du ett eget tak? Ska glasrutorna ha synliga ramar eller inte? Det finns olika alternativ att välja mellan. Vill du kunna använda balkongen även vintertid går det att isolera på olika sätt. En vinterträdgård, ett motionsrum, en lugn läshörna eller mysig plats för morgonkaffet.

Börja med att fundera lite på vad du ska ha ditt nya uterum till. Välj glas och eventuellt tak med utgångspunkt från vilka säsonger du vill kunna sitta där och njuta. Med en inglasad balkong kan du vara ute fast ändå inne, oavsett väder. Beroende på vilket användningsområde och vilken säsong du tänker dig kan du välja olika glastyper och tjocklek. Det finns också särskilda typer av härdat glas eller energiglas och helisolerade system av olika slag.

Skräddarsydd inglasning

Hur det befintliga balkongräcket ser ut har också betydelse. Består det av galler eller pinnar behöver inglasningen gå ända ner till golvet, annars inte. Det går också att kombinera om räcket är tätt på exempelvis kortsidorna men består av galler på framsidan. Eftersom varianterna kan vara så många och olika är det alltid klokt att börja med att proffs på balkonginglasning kommer hem och tittar på vad som gäller på plats. Därefter kan de lämna offert utifrån dina övriga önskemål.

Fint med en inglasad balkong

Inglasningen får inte vara helt tät, balkongen behöver lite ventilation precis som resten av huset. Ligger balkongen i söderläge kan det bli väldigt varmt på sommaren och då är det väldigt viktigt att det är lätt att öppna eller dela glasen. Det finns modeller som kan vikas inåt eller skjutas ihop. De som viks kan vara lättare att putsa när det är dags. Om du har eget tak på din inglasade balkong kan det behöva skuggas under de varmaste perioderna på året.

Ett praktiskt extrarum

Många använder sin balkong väldigt sporadiskt eftersom det kanske blåser eller bullrar för mycket från närliggande gata. Och vårt svenska klimat bjuder som bekant på en eller annan regnskur också ibland. Det finns alltså mycket att vinna på att glasa in denna yta. Det blir som ett extrarum och bostaden känns lite större, åtminstone under en del av året. Balkongen blir plötsligt något som kan användas på ett helt annat sätt än tidigare, oavsett väder och vind. Vare sig du har en stor eller en liten balkong så går den att glasa in. Det är alltid klokt att ta kontakt med proffs på inglasning för bästa möjliga resultat. Fundera på hur du vill ha det så kan du ställa de rätta frågorna när det blir dags att beställa jobbet.