Meny Stäng

Gör köket mysigare med enkla knep

Köket är för många hemmets centrala nav där man förutom att laga mat, gör läxor, arbetar och umgås. Inget annat rum i huset skall fylla så många olika behov och på samma gång utstråla både mysighet och funktionalitet. Oavsett storlek på hushållet och storlek på köket så samlas det gärna prylar på väg någon annanstans, brev och reklam som skall läsas och oumbärliga apparater som faktiskt tillhör köket. I en sådan händelserik röra kan det vara lätt att tappa både det mysiga och det funktionella i detta hemmets viktiga rum.

Som tur är krävs det inte så stora ingrepp för att göra sitt kök mysigt. Det behöver varken bli dyrt eller vara särskilt svårt. Hemligheten i att få det mysigt är att våga ta bort saker eftersom renare ytor ger ett lugnare och mer harmoniskt intryck.

Betrakta

Börja med att betrakta ditt kök. Hitta positiva egenskaper med köket såsom vad du uppskattar mest, vilka funktioner du inte kan tänka dig att ta bort och var du helst sitter när du vilar. Hitta sedan de saker som stör lugnet i ditt kök. Det kan vara disk i diskstället, åtta olika köksmaskiner eller en arbetsbänk full av mobilladdare, papper och nycklar. Betrakta också hur det ser ut i dina fönster.

Rensa

Nu är det dags att rensa. Detta behöver inte betyda att du skall göra dig av med saker utan mer att hitta bättre lämpade platser för dem. Målet är att få rena ytor. Om du stör dig av att diskbänken är full av ren disk så kan du ta bort diskstället. På så vis tvingas man att torka disken och ställa tillbaka den på sin rätta plats direkt. Istället frigörs en yta som kan få vara tom. Vilka av din köksapparater använder du fler än en gång per dag? Dessa apparater kan få lov att stå på köksbänken medan övriga förpassas till något skåp. Samla ihop oljor och kryddor i en vacker låda eller bara i en grupp. Ha bara framme de som används frekvent eller är vackra att titta på. Dölj laddare etc. i en vacker låda. Plocka bort och samla ihop är två ledord i att få sitt kök mysigare såväl på arbetsytor som i fönster.

Mysigt kök med enkla knep

Färgsätt

För att få fram en harmoni i ett rum skall man tänka på att begränsa antalet kulörer till tre baskulörer och addera någon färgklick som bryter av och kan bytas ut efter humör och årstid. Detta färgval skall genomsyra all inredning såsom tapeter, gardiner, blomkrukor, kakel etc.

Dekorera

Placera ljuspunkter i köksfönstren och på bänkar som ger ett behagligt ljus. Levande krukväxter i fönstren, prydnadskuddar, gardiner och en lurvig matta förhöjer det mysiga intrycket och skänker troligtvis många stunder av välmående.