Meny Stäng

Hur utbildar man sig till målare?

Om man gillar att arbeta med färg, t.ex. med att färgsätta och med att hjälpa till med att förbättra utseendet i och utanpå olika byggnader, kan måleriyrket vara något att satsa på. Men hur blir man egentligen målare och hur blir man bra på det man gör?

Vuxenutbildningar

Som vuxen finns det olika utbildningar man kan gå inom måleri och färgsättning. En del av dem läser man på plats på en högskola, eller på en folkhögskola. Andra läses via Komvux och vissa läser man helt på distans. Ibland förekommer fysiska träffar och praktik, andra gånger är kursen helt teoretiskt upplagd. För den som blir sugen på att bli målare när man är lite äldre är det här ett bra alternativ.

Utbildning på gymnasiet

Om man ska börja på gymnasiet finns det i regel yrkesförberedande program som leder till att man kan arbeta just som målare. Man får läsa olika teoretiska kurser parallellt med de vanliga skolämnena och ofta får man också vara ute i praktik på en riktig målarfirma exempelvis hos målarenstockholm.se. I de allra flesta fall får eleverna faktiskt arbete snart efter, eller direkt efter att studierna är avslutade. Speciellt om eleven har visat framfötterna under sin praktik hos olika företag. Det här är en bra grund att stå på eftersom man i de allra flesta fall också kan söka in på högskolan med sina betyg om man hellre skulle vilja det.

Lärlingsutbildning

Det finns också möjlighet att gå lärlingsutbildningar för att bli målare. Det passar personer som inte är mycket för det teoretiska. Om man inte vill sitta och läsa böcker i flera timmar utan istället måla och faktiskt se skillnad, är lärlingsutbildningar ett bra val. Här får man gå bredvid en erfaren målare och se hur denna arbetar. Man får göra vissa arbetsuppgifter under överinseende av den erfarna målaren. Många menar att de faktiskt lär sig mer av det här än av att läsa sig till saker men det varierar såklart från person till person.

Lära sig själv

Att vara målare är ingen skyddad titel. Det betyder att i princip vem som helst kan kalla sig för målare. Om man vill arbeta som målare kan man också lära sig en hel del på egen hand genom att man målar, studerar olika färger och pratar med andra som gillar att måla. Det är också en stor fördel om man har ett bra sinne för färg och form så att man kan hjälpa en kund att färgsätta ett rum eller kanske ett helt hus om man blir tillfrågad. Det är dock viktigt att man kommer ihåg att resultatet måste bli bra. Om man är det minsta tveksam till hur man ska göra ett målararbete bör man läsa på mer eller helt enkelt överlåta arbetet till en mer erfaren målare.