Meny Stäng

Insynsskydd till balkongen

För att kunna njuta maximalt av sin balkong under säsong så kan det vara värt att investera i ett insynsskydd. Då får man en mer privat känsla och slipper känna sig uttittad av grannar eller förbipasserande. Det finns flera olika modeller för insynsskydd, vilken du ska välja avgörs hur mycket skydd du vill ha samt balkongens utförande.

Skyddar från insyn samt från regn och blåst

Ett av de allra populäraste insynsskydden för balkong är de klassiska skynken som man sätter runt balkongräcket. Det är ett skynke i kraftigt material som inte bara skyddar från insyn utan också från regn och blåst. Skynket fästs i räcket och täcker spjälorna på balkongen.

Har man redan ett heltäckande räcke, till exempel med plåt, så kanske man vill ha mer insynsskydd högre upp. Sådana insynsskydd är också uppskattade om balkongerna är täta och grannarna annars kommer nära inpå. Vanligt är att man fäster dessa på balkongräckets kortsida för att fortfarande ha fri sikt på långsidan utåt. De här höga insynsskydden är mer som skärmar som sätts uppåt från räcket och oftast är de tillverkade i något naturmaterial så som pil eller bambu.
Andra insynsskydd med samma funktion är spaljéer som man kan låta växter klättra på.

Har man en inglasad balkong och önskar insynsskydd kan man istället jobba med olika typer av persienner eller rullgardiner. Även plisségardiner eller lamellgardiner.

En balkong i söderläge

Förutom att skydda mot insyn kan denna typ av gardiner också vara ett skydd från solen om man har en balkong som är i söderläge. Då kan det vara skönt att kunna dra ned gardinen för att få en behagligare temperatur på den inglasade balkongen som annars har en tendens att bli väldigt varm på sommarhalvåret.

Insynsskydd kan också höja myskänslan på balkongen då det känns mer ombonat när det är avskärmat. Det finns flera modeller att välja mellan och det är en fråga om tycke, smak och funktionalitet.