Meny Stäng

Kattnät till balkongen

Katter är tvättäkta skvallerbyttor och kan spendera timmar på att sitta och spana på sin omvärld från fönster och balkonger. Tyvärr så är de också extremt nyfikna och våghalsiga och det är inte ovanligt att olyckan är framme. Varje år trillar tusentals katter från höga höjder och det är farligare än vad många tror. Även om katter är mycket skickliga på att landa rätt så händer det ända ofta att de slår i käken, bryter benen eller till och med omkommer.

Självfallet så vill du inte ta bort din älskade katts nöje i att sitta och fördöma grannar och förbipasserande hundar och fåglar, för att inte tala om grannens dumma katt på den andra balkongen, men för att det ska ske på ett säkert sätt bör du skaffa ett så kallat kattnät. Med hjälp av det kan missen fortsätta med sin favoritsysselsättning och du behöver inte oroa dig för att den ska göra sig illa.

Skaffa rätt kattnät

Det finns flera modeller av kattnät och det du framförallt bör tänka på är din katts personlighet. Har du en vilding som kommer att göra allt för att gnaga sig igenom nätet och försöka klättra upp för det, eller har du en stor kärleksklump som bara vill sitta och glo. Om du har en mycket energisk katt så är det en bra idé att skaffa ett förstärkt nät medan det räcker med ett vanligt mjukt för den kolugne. Du kan också skaffa tillbehör, till exempel långa stavar som du låter dig installera ett mycket högt nät, eller särskilda kablar som gör det lättare att sätta fast nätet.

Eftersom kattnät oftast är tillverkade av plast är det viktigt att de är UV-resistenta, särskilt om balkongen ofta har sol. På så sätt undviker du att nätet torkar och vittrar och kan använda det i många år. Du kan också välja genomskinliga eller färgade nät så att de passar bra med din övriga inredning. Det är ju inte bara katten som ska vara nöjd!