Meny Stäng

Låna pengar inför renovering

Att renovera hemma är vissa gånger nödvändigt, andra gånger högst önskvärt. Beroende på hur omfattande renoveringarna är, och vilket eller vilka rum det är som ska renoveras, kan det bli ett ganska dyrt projekt. Det kan därför bli nödvändigt att låna pengar till renovering. Vissa gånger går det att med bostaden som säkerhet höja bolånet för att få loss pengar till en renovering. Det allra vanligaste är dock att ta ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Räkna ut hur mycket du behöver låna

Oavsett om du ska låna pengar för att rusta upp hemmet eller till något annat, är det av största vikt att du räknar ut hur mycket pengar som kommer krävas för att kunna åstadkomma de planerade förändringarna. Naturligtvis bör du inte ta ett för litet lån, eftersom det kan bli svårt att få ytterligare ett lån senare om det skulle behövas. Att ansöka om ytterligare ett lån kort efter kan också påverka kreditvärdigheten på ett negativt sätt. Det är även viktigt att du inte tar ett större lån än du behöver. Tänk på att varje krona du lånar ska betalas tillbaka med ränta. Att ha för stora lån är inte bra för kreditvärdigheten och de tar dessutom längre tid att betala tillbaka. Det innebär att ett större lån påverkar och belastar din privatekonomi under lång tid. Av den anledningen är det därför ytterst viktigt att du håller dig till att låna de summor du verkligen behöver när du ska renovera.

Dags att renovera lägenheten?

Att ta blancolån till renovering

Som redan nämnts är blancolån den typ av lån som oftast används till den här typen av projekt. Ett blancolån är, för att beskriva det med ett annat namn, ett privatlån utan säkerhet. Du behöver med andra ord inte lämna din bostad eller annan värdefull egendom som säkerhet. Eftersom banken inte får någon säkerhet för de utlånade pengarna blir å andra sidan räntan högre. Så blir det på grund av att bankerna behöver kompenseras för den risk de trots allt tar.

Krav för att få ta ett blancolån

Oavsett varför du planerar att låna pengar finns det vissa krav du behöver uppfylla för att kunna bli beviljas ett lån. Det gäller naturligtvis även när du lånar till en kommande renovering. Exakt hur kraven ser ut kan variera, eftersom olika banker har olika målgrupper men också olika räntor och allmänna villkor. Alla långivare kräver att du ska vara minst 18 år för att kunna ansöka om lån. Ofta finns det även en övre åldersgräns. Utöver åldern brukar det även ställas någon form av krav på inkomst. Vissa banker kräver inkomst från en tills vidare-anställning medan andra kan nöja sig med andra typer av anställningsformer också. Hur hög inkomsten behöver vara varierar beroende på hur mycket du önskar låna. Vidare krävs det vanligtvis att du inte har något pågående skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten, och det är en klar fördel om du inte har några betalningsanmärkningar, även om detta inte alltid är ett absolut krav. Det krävs också att helhetsbilden visar att du bör klara av att betala tillbaka pengarna, det vill säga att dina befintliga skulder inte är för höga i förhållande till din inkomst.