Meny Stäng

Odla på balkongen – vad ska man tänka på?

På en balkong kan du egentligen odla det mesta. Det enda som egentligen inte går att odla är större träd eller buskar då det tar ganska mycket plats.

Att tänka på innan du sätter igång med balkongodling

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt måste du innan kolla upp vad just din förening har för regler då det kommer till att odla på balkongen. Vissa föreningar tillåter till exempel inte balkonglådor som hänger utanför balkongen, så kolla upp detta innan du sätter igång.

Håll koll på vädret som sker på din balkong. Är det skugga större delen av dagen? Eller är det soligt större delen av dagen på din balkong? Bor du högt upp och det är väldigt blåsigt? Beroende på vädret så måste du ha i åtanke vad för sorts blommor, grönsaker eller kryddor du kan odla på din balkong. Vissa växter kräver mycket solljus så ligger din balkong på skuggsidan kanske inte plantorna tar sig ordentligt.

Tips för att lyckas med balkongodlingen

Ett vanligt fel som många gör är att odla i för små krukor eller lådor. När du odlar på en balkong ska växten ha det utrymme den behöver i krukan. Har du en för liten kruka kan du lätt övervattna din växt så vattnet inte har någonstans att ta vägen.

Köp jord i rätt kvalité. Snåla inte med odlingsjorden då du ska odla på balkong, det finns speciell jord man kan köpa som är mer fylld med näring, håller fukten och vattnet bättre och är anpassad för att klara av balkong vädret. Denna jord kan vara lite dyrare men det är värt det om man vill få sina växter att överleva.

Tips på grönsaker du kan odla på balkongen

Tomater trivs bra att planteras i en kruka. Det finns olika sorters tomater att välja mellan, men det flesta behöver inte allt för mycket utrymme i krukan. Tomater som kommit upp en bit från jorden kräver dock en del sol, så bor du på skuggsidan kanske inte tomaterna växer lika bra som då de får solljus.

Gurka är bra att odla på balkongen. De kräver dock en del höjd så införskaffa lite spaljé för att hjälpa dina gurkplantor att växa ordentligt. Gurkor gillar dagsljus, men ställ inte plantorna i direkt solljus, då kan de torka ut.

Örter så som mynta eller oregano passar utmärkt att odla på balkong. Dessa örter vill ha en ganska stor kruka eller låda att planteras i och kräver en del solljus för att kunna växa ordentligt. Men örter kräver oftast inte allt för mycket vatten så det är ganska lättskötta.