Meny Stäng

Rensa hemma inför flytt

Dags för nytt boende? Grattis! Då har du något riktigt spännande framför dig. Det är även ett utmärkt tillfälle att gå igenom och rensa bland sakerna hemma, så att du inte tar med dig massa onödiga saker till ditt nya boende. Här utgår vi från fyra högar-principen.

Dela upp rensningen i fyra olika högar

En bra grundprincip att utgå ifrån är att dela upp det du rensar i fyra olika högar.
De fyra högarna är:

  • Spara
  • Sälj
  • Skänk
  • Återvinn

Spara

Här ska du vara riktigt tuff och ärlig mot dig själv. Gäller det kläder, tänk igenom en extra gång om det verkligen är något du använder. När använde du plagget senast? Har det gått över ett år kanske det faktiskt är på tiden att det får gå vidare? Se också till att du verkligen sparar det som du på riktigt tycker om. Inte för att du fått det i present eller för att det alltid har hängt med. Marie Kondo är en känd rensningsexpert, och hennes devis är att ger något dig inte en “spark of joy”, då ska du inte behålla det. Så se till att allting du tar med till ditt nya hem verkligen är saker du gillar.

Sälj

Den enes skräp är den andres skatt! Idag är det enklare och mer rätt än någonsin att sälja begagnade kläder, prylar och annat. Det finns oftast en uppsjö av lokala köp och sälj-sidor på exempelvis Facebook. Fördelen med det är att sakerna oftast kan hämtas redan samma dag. På Blocket finns numera även ett antal gratiskategorier, där de inte tar ut någon annonskostnad. Är du riktigt taggad och har mycket prylar kan ett bra alternativ vara att arrangera en egen loppis, eller hyra ett bord på en bakluckeloppis.

Skänk

I denna hög lägger du saker som kan vara till glädje för någon annan, men som inte riktigt lämpar sig att sälja. Är det kläder och andra textiler som antingen bara känns hemskt omoderna eller till och med är trasiga eller har fläckar, kan du ändå tjäna en slant på dem. Många klädaffärer har insamlingsboxar där du kan lämna in en kasse kläder i utbyte mot en värdekupong. Textilerna kan även vara trasiga eller fläckiga, då återvinns de istället.

Återvinn

Den sista utvägen för dina saker är att återvinna dem. Här hamnar allt du inte får sålt eller det som inte lämpar sig att skänka vidare. Tänk på miljön i denna kategori och släng inte bara allting, även om det kan kännas skönt att bli av med allting på en gång. Sortera upp sakerna och ta dig sedan till en återvinningscentral så att sakerna kan få nytt liv på så sätt.

Behöher du flytthjälp kan vi tipsa om Grabbarna Flytt i Finland som kan det här med att flytta. Gör ett besök hos dem idag!

Bonushögen! Mellanstationen

Ibland kan det kännas övermäktigt att rensa och det är lätt hänt att fastna vid vissa saker och bli osäker på vilken hög den egentligen tillhör. Tillåt dig då att skapa en mellanstation, där saker du är osäker på kan mellanlanda. Men! Se till att den högen inte blir en spara-hög av bara farten.

Lycka till med rensningen och med ditt nya boende!